Ob zaključku Erasmusovega projekta Gluhi učitelji in Gluhi tolmači smo pripravili zanimive dokumente, posnetke iz zadnje mobilnosti na Islandiji, ki že dolga leta velja za eno najbolj naprednih držav na svetu. Enakopravnost je globoko zasidrana v miselnost in življenje na Islandiji. Ta vodilna misel je tudi globoko zasidrana v skupnosti Gluhih, ki zasedajo vodilna delovna mesta – direktorica pedagoškega programa za učenje islandskega znakovnega jezika, gluha ravnateljica osnovne šole s 600 učenci, gluha pomočnica vodstva v vrtcu za gluhe itd. Kreativni član udeležencev mobilnosti je gluhi inženir IKTZ tehnologije, ki ni mogel iz svoje kože in je s strastjo posnel najzanimivejše trenutke učne izkušnje.


Na Youtube-ju smo objavili nekaj posnetkov, ki so gotovo zanimivi in uporabni. Glavni jezik posnetkov je mednarodna kretnja (international sign language). Naši prostovoljci pa že pripravljajo podnapise v slovenskem jeziku, ki bodo dosegljivi tudi na teh posnetkih.

Predlagamo ogled prvega dela, preostale posnetke je možno videti na Youtube stani Zavoda Lingua Signans: https://www.youtube.com/@zavodlinguasignans6654

Link do prvega posnetka:
https://www.youtube.com/watch?v=6dgHVlw988c&t=5s